A bátyámnak még autógumit venni sincs ideje

Sokat szoktam beszélni a bátyámmal telefonon és havonta egyszer-kétszer szoktunk találkozni személyesen is. Ilyenkor mindig megbeszéljük, hogy van a másik, mi a helyzet vele, mi minden történt az életében. Sajnos mostanában elmaradtak a találkozásaink és a telefonbeszélgetéseink is lerövidültek, mert a bátyám nagyon elfoglalt. Építkezésbe kezdett a barátnőjével és folyamatosan az épülő ház, a mostani lakásuk és a munkahelye között szaladgál, hogy mindenhol helyt tudjon állni.

Egy gyönyörű, kétszintes házat építenek, aminek már a tervei is lenyűgözőek voltak. Őszintén bevallva, nekem egy kicsit túlságosan is impozánsnak tűnik a végeredmény a tervek alapján, de majd meglátjuk. Egy kertvárosi, csendes környéken kezdtek építkezni, ami autóval fél óra alatt elérhető a belvárosból. Hasonló környéken fognak lakni, mint mi, úgyhogy meg tudtuk osztani velük a tapasztalatainkat. A legnyilvánvalóbb tapasztalatunk az, hogy autó nélkül nehéz megközelíteni a környéket. Ezt el is mondtam a bátyámnak, aki a homlokára csapott, hogy ma is elfelejtett autógumit venni. Nem értettem, hogy jött ez ide, de mint kiderült, az autózásról eszébe jutott, hogy már hetek óta autógumi után szaladgál a városban, de még nem jutott odáig, hogy vegyen is valamit.

autógumi

Nem is értettem, hogy miért ragaszkodik a személyes vásárláshoz, miért nem rendel az internetről. Számtalan autósbolt és autógumit áruló cég van, akik a megrendelés leadása után már akár másnap kiszállítják az új gumikat. A férjem is így rendelte meg a nyári gumit szettet, amit utána gyorsan fel is rakatott a kocsira. Mondtam is ezt a bátyámnak, aki beavatott, hogy nem tud kiszállítással rendelni, mert sosincs otthon, hogy átvegye a csomagot. A barátnője pedig ne cipekedjen, de azért a ház előtt mégsem teheti le a futár a gumikat csak úgy, a járdára. Felajánlottam neki, hogy adja meg az én címemet kiszállítási címként és mi majd átvesszük neki a gumikat, elrakjuk, és amikor legközelebb nálunk jár, elviszi őket. Bevallom, háttérszándék is volt az ajánlatomban, mert így a közeljövőben el kell jönnie hozzánk látogatóba. Hálásan elfogadta a bátyám, még este hívott is, hogy megrendelte az autógumikat, másnap viszi a futár, számítsak rá.

A férjem is kedvet kapott a bátyám után, úgyhogy egész este a téli gumi szetteket nézegette az interneten, mert most jó áron voltak és úgyis le kell selejteznie a következő szezon előtt a téli gumikat. Nekem már kezdett elegem lenni kicsit a gumikból, pedig nem szabad félvállról venni ezt a témát. Az autó irányíthatósága és fékútja nagyban függ a rajta lévő gumik állapotától, ezért mindig megéri idődben lecserélni a gumikat. Nagyon nem értek a dologhoz, de azt hiszem, a barázdák mélységét kell nézni, hogyha kopottak a barázdák, már ideje lenne lecserélni a gumit. Érdekességképpen mutatott a férjem egy videót, amiben egy jó állapotú gumikkal rendelkező autót és egy ugyan olyan típusú, de kopott gumis autót hasonlítottak össze egy tesztpályán. Megdöbbentő volt, hogy csak a gumik állapota ennyit számít; a kopott gumis autó nehezebben vette be a kanyarokat, csúszkált a pályán és sokkal hosszabb utat tett meg, mire meg tudott állni, mint a másik autó. Már kezdem kapizsgálni, hogy miért cserélnek állandóan gumit az autóversenyeken. Eddig sosem értettem, hogy minek háromszor lecserélni a gumikat egy kétórás futam alatt, de ha tényleg olyan elképesztő ütemben kopnak, akkor nem csak az autó teljesítménye múlik rajtuk, hanem a pilóta élete és testi épsége is.