A műanyag ablak szellőző még egy ingatlanos szerint is létfontosságú

Ingatlanosként mindig felkészültnek kell lenni nem csak a legújabb trendekkel és árakkal, hanem a különböző jogszabályokkal kapcsolatban is. Naprakész információval és helytálló tanácsokkal kell ellátnunk az ügyfeleket. Teljesen mindegy, hogy mekkora cégnek dolgozol, ha ingatlanos vagy, akkor minden ügyfelet úgy kell kezelned, mintha ő lenne az egyetlen. Még akkor is, ha rajta kívül még 20 másik embernek segítesz közben megtalálni álmai otthonát, vagy éppen eladni segítesz a jelenlegi lakását. Sok buktatóra fel kell hívni az ügyfél figyelmét, ami első körben lehet, hogy neki fel sem tűnt. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a jövőben jelentős összegeket kelljen elköltenie felújításra egy olyan dolog miatt, amit egy élesebb szemű ingatlanos egyből kiszúr. Ezzel nem csak őt kíméljük meg a kellemetlenségektől, de a saját jó hírnevünket is megőrizhetjük.

Mostanában különösen sokszor kell megemlítenem a lakáskeresőknek az energiahatékonyság jelentőségét. Folyamatosan újabb és újabb szabályozások jönnek ki azzal kapcsolatban, hogy új építésű épületeknek milyen energiatakarékossági feltételeknek kell megfelelnie. Fontos például, hogy már a megújuló energiaforrások használata is előírás. Egy jól hőszigetelt és korszerű nyílászárókkal felszerelt épületet ráadásul nem csak olcsóbban lehet felfűteni és fenntartani, hanem az egészségünkre is pozitív hatásaik lehetnek. Gondoljunk csak a műanyag ablakokra. Ezek a modern ablakok remekül szigetelnek és megtartják a hőt, azonban, ha nem figyelünk oda, a pozitív tulajdonságaik mellett kárt is okozhatnak. Ezért nagyon fontos a megfelelően elhelyezett műanyag ablak szellőző. Mivel a műanyag ablakoknak kisebb a légáteresztő képessége, mint a régebbi típusú fa ablakoknak, különösen veszélyes lehet, ha nem figyelünk oda a szellőzésre a fűtési időszakban.

műanyag ablak szellőző

És hogy miért is életbevágó a megfelelő szellőzés biztosítása? A nem jól funkcionáló hibás gázkészülékből szivárgó szén-monoxid miatti mérgezések miatt. A szén-monoxid ugyanis rendkívül alattomos. Mivel színtelen, szagtalan mérgező gáz, a legtöbb áldozatának még csak fel sem tűnik a szivárgás. Ráadásul mivel a szén-monoxid nehezebb a levegőnél, alulról terjed szét a térben. A műanyag ablak szellőző használata ezért kötelező 2018 óta olyan új építésű épületekben, ahol nyílt égésterű gázkészülék biztosítja a fűtést. Szobánként legalább egy ilyen automatikus szellőzőt kell elhelyezni. Emellett természetesen erősen ajánlott a szén-monoxid érzékelő készülék használata is, hiszen életeket menthetnek meg. Amennyiben nem látjuk el az előírásoknak megfelelően szellőztetővel a műanyag ablakokat, büntetést kaphatunk, legrosszabb esetben pedig még a gázórát is leszerelhetik. Ingatlanosként az egyik elsődleges tanácsom az ügyfeleimnek, hogy amennyiben műanyag ablakai vannak a lakásnak, amelyet meg akarnak vásárolni, mindenképpen járjanak utána, hogy szellőztetővel is el vannak-e látva.

Amennyiben az ablakok 2018 előtt lettek beszerelve és még nincs rajtuk szellőző, akkor sem kell kétségbeesni. Ezeket az automata szellőztetőket szakember segítségével utólag is fel lehet szereltetni. Érdemes szakképzett ablakos segítéségét kérni, hogy ne tegyünk véletlenül kárt az ablakokban. Az automata szellőzőt az ablakkeretbe, vagy a kávába szokták beépíteni. Sok gyártónál már alapból lehet kifejezetten olyan műanyag ablakot is rendelni, ami szellőzővel van ellátva. A szellőzők egyébként a szén-monoxid értékét is mérik, és automatikusan szellőztetni kezdenek, ha túl magas a levegő szén-monoxid tartalma. A szellőző berendezésnek köszönhetően nem kell a téli vaskos mínusz fokokban szellőztetéssel kihűteni az egész lakást csak azért, hogy ne álljon be teljesen a levegő. Ezáltal pedig a fűtésre is kevesebbet kell majd költeni, hiszen a belső hőmérséklet szinten tartható.

A megfelelő szellőzésnek köszönhetően nem csak a biztonságunkat tudjuk biztosítani, hanem elkerülhetjük a penész képződését is. Ez úgy történik, hogy a bent rekedő párát a fal magába szívja, és a nedves közegben a penész könnyedén megtelepszik. A nedvesség nem csak a penész miatt káros a falakra. A festék is elkezdhet mállani miatta. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy a folyamatos fülledt, párás levegő légzési nehézségeket okozhat, vagy akár asztmát. Éppen ezért minden lakásvásárlás előtt álló ügyfélnek azt szoktam javasolni, hogy jól nézzék meg az ablakokat, és mindenképpen érdeklődjenek a szellőzésről, mielőtt elköteleződnének. Ezen tanács megtartása pedig mindig kifizetődik. Az igazán lelkiismeretes, körültekintő ingatlanos tehát vigyáz az ügyfelei egészségére is.