A serpenyő a konyha lelke

Szinte mindennapos nálam, hogy visszaemlékszem az elejére. Az elejére, mikor megnyitottuk a kis kifőzdénket. Szívünket, lelkünket tettük bele. Egy olcsó, romos, sok felújításra szoruló ingatlan volt, melyet kifejezetten erre a célra alakítottunk át. Azt gondolom, hogy a sok munka ellenére is kiváló vétel volt. Rengeteget fantáziál ilyenkor az ember, hogy miből hogyan tudja kihozni a lehető legjobbat. Szerettem azt az időszakot, de a kedvenc részem az volt, mikor áttérhettem a kisebb tételek összeválogatásához.

Ilyen volt a konyha felszerelése, ami nagy szívügyem volt, hiszen a munkánk lelkét a sütés-főzés jelenti, amihez nem mindegy, milyen edényeket használunk. Tudtam, hogy rengeteg féle serpenyőt kell beszereznünk annak érdekében, hogy az ételek minél szélesebb skáláját kínálhassuk a vendégeinknek.

Anno a kedves mentorom, barátnőm, aki szintén vendéglátással foglalkozik, a Hunnia Kristály oldalát ajánlotta. Azóta is csak őket keresem fel, ha cserélni szeretnék valamit. Egyszerűen nagyszerű, elképesztően széles választékkal. Annyi féle serpenyő szerepel a kínálatukban, hogy még nekem sem jutottak volna eszembe, több évnyi tapasztalat után sem.

A kétfülű sütő egy nagyobb méret, mely a bő olajban sülő ételek elkészítésére alkalmas a leginkább. Más néven “bécsi sütőnek” is nevezhetjük, könnyedén elfér benne több szelet hús is. Ennek a serpenyő típusnak több változata is létezik, annak függvényében, hogy milyen anyagból készül. A legegyszerűbb változat a rozsdamentes acélból készült típus, melyek rendkívül jó árértékarányban kaphatóak a hunniakristaly.hu oldalon.

Eggyel érdekesebb, de egyben kényesebb változat a kékacélból készült serpenyő. Számos előnnyel rendelkezik, melyeket szakértők támasztanak alá. Ami egy vállalkozás szempontjából számít, az az, hogy energiatakarékos, mert kimagasló vezetőképességgel rendelkezik, illetve strapabíró az anyagának köszönhetően. Minőségi szempontból, a hús nem szárad ki benne, a sült krumpli ropogós marad, és semmi sem ragad oda az aljára. Annyiban körülményesebb dolgozni vele, hogy az első használatot megelőzően be kell tartani néhány egyszerű lépést. Először is ki kell áztatni egy forró, mosogatószeres vízzel töltött edényben. Ez arra szolgál, hogy a korrózióvédő felületet eltávolítsuk róla. Száradás után egy jó nagy adag sós krumplit ki kell benne sütni, magas hőmérsékleten, de fontos, hogy a lesütött adagot utána a kukába dobjuk ki. Végül pedig ismét fel kell hevíteni egy kis olajjal, és végre használatra készen kapjuk meg a serpenyőnket.

A mindennapi alkalmazás során annyira érdemes még ügyelni, hogy használat után papírral töröljük el, illetve forró vízzel tisztítsuk. A végén pedig ismét jöhet rá egy rétegnyi olaj. Szerintem a felsorolt előnyökért megéri ez a kis procedúra. Aki szeret időt tölteni a konyhában, annak még izgalmas tevékenység is lehet.

A kétfülű serpenyő harmadik változatban is kapható, mégpedig ez a rusztikus tálaló serpenyő, tehát a konyhán kívül a tálalásban is szerepet kapnak. Ezek általában kovácsoltvasból készülnek, melyet ugyanúgy kell kezelni, mint az előbb említett társát, és ugyanúgy hasonló előnyökkel jár alkalmazása.

Bónusz terméknek mondanám a zsiradék csepegtetőt. Ez arra szolgál, hogy a frissensülteket engedjük lecsepegni, még mielőtt tálalásra kerülnének. Manapság már azt vettem észre, hogy az emberek nem feltétlenül preferálják a túlságosan olajos, zsíros ételeket, így én is erre törekszem, amire ez az eszköz remek kiegészítőül szolgál.

Már ebből észrevehetitek, hogy a Hunnia Kristály milyen elképesztően nagy választékát kínálja a konyhai felszereléseknek, köztük a serpenyőknek is. Mindezt kiváló minőségben és kedvező áron. A legtöbb serpenyő kompatibilis indukciós főzőlappal. Figyeljétek az oldalon a kis emblémákat, melyeket feltüntetnek a termékeiknél. Itt meggyőződhettek arról is, hogy milyen kiváló gyártmányokról van szó.

A következő kategória a nyeles serpenyők. Talán mindenkinek ez jut eszébe először, mikor kimondjuk a serpenyő szót. Leginkább kialakításban különböznek az előzőekben felsoroltaktól. Legtöbb esetben rozsdamentes acélból készülnek, de gyárthatják kékacélból vagy lágy acélból is. Az anyagok nem térnek el, tehát a kezelés azonos. A professzionális konyhában úgy gondolom, egy-két ilyen darab megléte elengedhetetlen. A hunniakristaly.hu webáruházában azt szeretem még, hogy a különböző edényeknél felajánl kiegészítő termékeket, amik rendkívül hasznosak. Különböző méretnek megfelelő fedőket, kanalakat, alátéteket, apróbb kiegészítő termékeket.

A kedvenc csoportom a tapadásmentes serpenyők. Egyetem alatt mennyit használtam! Senkinek sem ismeretlen, ha azt mondom: teflon. A legáltalánosabb bevonó anyag, mely lehetővé teszi a letapadás-mentességet. Létezik azonban kerámia bevonat is, mely az úgynevezett titán-dioxidot takarja. A bevonatot rendszerint acél vagy öntött alumínium edényekre helyezik fel, de nem mindegy, melyikre melyiket. Az acélra kerül a teflon, az alumíniumra pedig a kerámia. A Hunnia Kristályon forgalmazott serpenyők közül mindegyik kompatibilis indukciós főzőlappal.

Jöhet az édesszájúak kedvence, avagy a sós ízeket kedvelőké is: a palacsintasütő. Abban különbözik az átlagos serpenyőktől, hogy alacsonyabb a fala, annak érdekében, hogy könnyen hozzáférhessünk és megfordíthassuk sütés közben a palacsintatésztánkat. A jól ismert kék acélból is elérhetőek, ezt már nem kell bemutatnom. Alumíniumból készült, kerámia bevonatos gyártmányokkal is találkozhatunk, illetve ami még nem került szóba, az az öntöttvas. Ezzel az anyaggal kapcsolatban azt kell tudni, hogy nem ütésálló, és gondatlan használat következtében berozsdásodhat. Az előnye azonban az, hogy kiváló hő eloszlást biztosít.

Az első használat előtt be kell kenni étolajjal, majd sós vizet forraljunk fel benne. Kihűlés után szintén jöhet egy réteg zsiradék, és ezt a beégés érdekében magas hőfokon felmelegítjük. Utolsó lépésben jöhet a jó öreg szalonnabőr. Ezzel megdörzsöljük, és lehet is sütni a palacsintákat. Nagyon exkluzív, különleges dolgozni vele. Ha éppen nincs használatban, akkor is mindig be kell kenni olajjal, éppen azért, hogy ne induljon meg a rozsdásodás. Tisztítani kizárólag forró vízzel, műanyag kefével és papírtörlővel szabad.

Szerintem már ezekkel is sok igényt ki lehetne elégíteni, de a Hunnia Kristály nem áll meg ennyinél. Már 1994 óta a vendéglátó helyek ellátói, így pontosan tudják, hogy egy ilyen kaliberű konyhának mi mindenre van szüksége.

Egy egészen nagy családot tesznek ki azon serpenyő típusok, melyeket nem lehet indukciós főzőlapon használni. Ez attól nem jelent rosszat, bármely más módon használhatóak és érdemes is beszerezni őket. A kerámia bevonattal rendelkező steak serpenyők hosszantartóak és a nedvesség egyenletesen szétterül a felületükön. A halsütő serpenyő szintén kerámia bevonattal készül, különbözősége a formájában rejlik. Ezek az edények ovális alakúak, hogy a lehető legpraktikusabb formában szolgálja a halételek elkészítését.

A mély serpenyőket teflonnal és kerámiával is bevonhatják. Érdemes hozzájuk fordítólapátokat beszerezni, amiért szintén nem kell tovább keresgélnünk a Hunnia Kristály weboldalán túl. Minden egy helyen megtalálható a kínálatukban. A csőnyelű változatok hatalmas előnye egy kapkodó ember számára, hogy használat közben is hűvös marad a nyele.

Ássunk csak még mélyebbre a gasztronómia világában. A sauteuse tudjátok-e micsoda? A nevéből már következtethettek az eredetére. Igen, mi más, mint francia. Ez egy ferde falú, igazából mindenre jó edény. Arra alakították ki, hogy bármilyen eszközzel el lehessen érni a széleihez és az aljához, például keverő kanállal vagy habverővel. Ez lenne a szotőz, a francia WOK, de akár flambírozó serpenyőket is kinézhetünk. Azaz menő tüzes trükköket csinálhatunk a konyhában.

Ha már megemlítettem a WOK-ot, tegyünk pontot a felsorolás végére, tulajdonképpen a teljesség igényével. A WOK mindenre használható: főzésre, sütésre, gőzölésre, pirításra – amire csak szeretnénk. Az olajat mindig rendkívül forróra kell hevíteni, de elég belőle kevés mennyiség. Aki a gyors ételek híve, lehet érdemes beszereznie egy ilyen serpenyőt, mert ebben gyorsan elkészülnek az alapanyagok.

serpenyő

Alig értem a végére, és a Hunnia Kristály az összesből még többféle méretet, formát, variációt is kínál, így biztos vagyok benne, hogy mindenki talál az igényeinek és a konyhájának megfelelő kialakításokat. Tudom, hogy a legtöbb séfnek a szíve csücske a konyhája, de nem kell aggódnotok, a Hunnia Kristály száz százalékosan megbízható cég, csodálatos termékekkel. Megadják az alapját a lelkiismeretes munkának. Egy séfnek legalább annyira fontos egy jó eszköz, mint a tudása, így nagyon hálás vagyok az oldalnak!