Eladó ingatlanok napelemmel

Sokan vannak úgy egy új otthon keresésénél, hogy nem akarnak már azzal szöszölni, hogy mindent maguk építsenek meg és alakítsák a saját formájukra az ingatlant, hanem azt szeretnék, hogy a ház már eleve rendelkezzen minden olyan paraméterrel, amire nekik szükségük és igényük van. Ez persze sokszor azt vonzza magával, hogy a kiválasztott épület lényegesen drágább, mint egy kiegészítésre, vagy akár kimondottan felújításra szoruló fajta. De mi adhat ilyen jellegű értéknövelést egy ingatlanhoz?

Például a napelem. Manapság már egyáltalán nem mondható különlegességnek, vagy extra igénynek az, ha valaki napelemmel felszerelt házat keres vagy adna el. Annyira az életünk részévé vált, hogy a zöld energiát is hasznosítsuk, hogy a szemnek talán fel sem tűnik, hogy ez ott van a ház tetején. Azonban az árban igenis meglátszik. Nem csoda, hiszen a napelem árak továbbra sem a filléres kategóriába esnek, ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy minden évben többféle pályázati lehetőséget szoktak kiírni arra vonatkozólag, hogy magánszemélyek és cégek is tudják ilyen irányba fejleszteni az ingatlanjaikat. Van, hogy ez visszatérítendő és van, hogy ez vissza nem térítendő formában történik, de a lényegen nem változtat, hogy segít abban, hogy bele merjünk ugrani egy ilyen változtatásba.

Egy napelem ára sok tényezőtől függ. Egyáltalán, mit tekintünk napelem árnak? Magát a cellás táblát, ami ténylegesen a napelemeket tartalmazza? Vagy magát az egész szerkezetet a tartóval együtt? Vagy sokkal inkább az egész rendszert inverterrel és minden mással együtt? Függetlenül attól, hogy természetesen ezek az eszközök modulárisan összevásárolhatók és tetszőlegesen építhetők össze a legtöbb esetben, egyszerű halandó magánszemélyként általában mégis egy tervező irodát bízunk meg a feladattal, ők pedig a berendezés egészére fognak mondani egy árat, nem pedig részleteibe menően a napelemre, a tartóra, az inverterre és a többi… Éppen ezért számomra a napelem ára logikusan az egész rendszerre vonatkozik, ami nagyjából 1-1,5 millió forinttól indulhat és mérettől függően határ a csillagos ég. Na, így már talán érthető, miért is van ennek olyan értéknövelő hatása.