Különleges lakások – hol egy szabadulószoba, hol egy szerverszoba bújik meg

Sétáltatok már nyitott szemmel a városban? De úgy igazán, mindenre odafigyelve, körültekintve, a lakásokba be-be lesve? Ha nem, akkor bizony nagyon ajánlom, hogy egyszer tegyétek meg, mert igazi csodákra lehet bukkanni az egyformának tűnő házak között! Ott vannak például a szabadulószobák. Az utcáról maximum egy tábla vagy egy kapucsengő felirat sejteti, hogy odabenn valami egészen izgalmas dolog van. Belépve egy ilyen helyre viszont bármivel találkozhatunk, szó szerint bármivel! Lehet az egy izgalmas kaland helyszíne, egy véres horrorfilm színfalai, vagy akár egy képzeletbeli bankrablás kellős közepe is. Nem is beszélve az elátkozott kastélyokról, a szellemszállásokról és a vadnyugati cowboy csaták színhelyétől. Ugye hogy mennyi érdekességet rejthet egy teljesen átlagosnak tűnő lakás?

Ilyen különlegességek lehetnek a szerver szobák is. Ezek gyakorlatilag olyan lakások, termek, ingatlanok, vagy bármilyen helyszínek, ahová – a nevének megfelelően – szervergépek vannak elhelyezve. Manapság ugyanis elképzelhetetlen az élet az úgynevezett hosting szolgáltatás nélkül. Ez tulajdonképpen annyit tesz, hogy a “host”, tehát magyarra fordítva a vendéglátó, a házigazda úgymond vendégül fogad bizonyos dolgokat. Ebben az esetben ezek a dolgok szerverek, olyan hatalmas teljesítménnyel működő számítógépek, amiken teljes rendszerek nyugszanak, például vállalatok teljes belső adatai, szoftverei, információi. Ezeknek a nagy teljesítményű berendezéseknek bizony komoly hűtésre van szükségük, nem lehet őket csak úgy akárhol elhelyezni. Védeni kell őket a túlmelegedéstől, mert károsodhatnak, továbbá mivel általában bizalmas információkat tartalmaznak és / vagy titkos rendszerek futnak rajtuk, attól is érdemes őket megóvni, hogy illetéktelen személy fizikai kontaktusba kerülhessenek velük. Arról nem is beszélve, hogy kimondottan nagy berendezésekről van szó, amiket – főleg az előbbi kritériumoknak megfelelően – elég nehéz elhelyezni.

Ebből az okból kifolyólag nagy népszerűségnek örvend a hosting szolgáltatás, illetve azok a vállalkozások, akik ilyesmivel foglalkoznak. Már csak azért is nagyon hasznos dolog egy ilyen cégnél elhelyezni biztonságban a szerverünket, mert ha mégis bármi károsodás történne, vagy akármilyen hiba lépne fel az eszközzel, ott helyben pillanatok alatt tudnak biztosítani egy másik berendezést, ami helyettesíti a miénket és így szinte zökkenőmentesen működhet tovább a futtatott rendszer. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy gond esetén sincs ok a pánikra, mert a helyben lévő bérszerverek mindig kihúzhatnak a csávából a bajosabb időkben is.

A RackForest például már jó ideje foglalkozik ezzel a tevékenységgel, nem csoda hogy aki náluk szeretné elhelyezni a szerverét akár 3 helyszín közül is választhat. A X. kerületben, a Kozma utcában, a VIII. kerületben, az Asztalos Sándor utcában, a XIII. kerületben pedig a Victor Hugo utcában van lehetőség a szerver hosting szolgáltatás igénybevételére. Mindhárom helyszínen rack szekrényben tárolják a szervereket (valószínűleg innen jött a jópofa név is – RackForest – “szekrény erdő”). A szolgáltatás alapvetően hasonló mindhárom teremben, minimális eltérés csak a Kozma utcában van, ezért egy egy kicsit olcsóbb, 16900 forint havonta, a másik két helyszínnel ellentétben, ahol havi 18900 forintot kell fizetni a szekrényért és az üzemeltetésért. Nagyon fontos eleme a szolgáltatásnak, hogy áramszünet esetére diesel aggregátorok vannak mindhárom teremben, valamint az is, hogy bármilyen hiba esetén soron kívül, automatikusan igénybe vehetők a bérszerverek, hogy ne okozzon kellemetlenséget és szolgáltatás-szünetet a helyzet. Ezen kívül hogyha fél évre kötjük le magunkat ennél a cégnél 5% kedvezményt kaphatunk, ha pedig egy teljes évre, akkor 10% kedvezmény jár az éves díjból.

Összességében ha utána számolnánk, hogy egy megfelelő biztonsági berendezésekkel felszerelt terem fenntartása mennyibe kerülne egy szerver esetében, valószínűleg az jönne ki, hogy jobban megéri egy ilyen szolgáltatónál bérelni egy rakcet. Ráadásul az a szolgáltatás-biztonság, amit ők nyújtanak az áramellátást, a sávszélességet, a fizikai biztonságot és persze a gyors átállás lehetőségét illetően még sokat nyom a latba a többi pozitív dolog mellett. Tehát ha egyszer valamilyen komolyabb szerverre lesz szükségem, akkor azt valószínűleg egy ilyen host cégnél fogom elhelyezni egy szekrényben.