Saját lakást szeretnék, napelemekkel

Még amikor kamasz voltam, sosem gondoltam arra, vagy hát inkább nem igazán gondoltam bele abba, hogy mennyire nehéz lesz majd egyszer lakást vennem. Persze sokkal egyszerűbb lenne a dolog, ha kapnék egyet, de egyfelől nem várom el, másfelől pedig azt hiszem, hogy még rosszul is érezném magam. Inkább úgy vagyok vele, hogy a szüleim gyűjtögessenek csak tovább a nyugdíjas éveikre, hogy bepótolhassák mindazt, amik korábban kimaradtak. Biztos rá fogom őket venni egyszer, hogy utazzanak el valami nagyon egzotikus helyre.

Na de a lényeg: hasonló helyzetben van a legtöbb ismerősöm, ezért az albérlet bérlése a környezetemben teljesen megszokott, bár azoknak is elég borsos az ára. Viszont, van egy fiatal pár a baráti társaságomban, akik egy nagyon jó megoldást találtak a lakásvásárlás problémájára. Bár ez nem egy új dolog, hiszen mint megtudtam nagyon sokan csinálják ezt befektetés céljából is. Szóval, ők azt csinálták, hogy egy új építésű lakóparkban vesznek lakást. Pontosabban egy olyan lakást, aminek csak a terveit látták, mert nem készült még el, igazából éppen hogy elkezdték építeni, amikor letették a foglalót. Ez azért előnyös anyagi szempontból, mert így ebben a formában ezekhez a lakásokhoz sokkal, de sokkal olcsóbban hozzá lehet jutni, gyakorlatilag úgy nagyjából a piaci ár feléért, és csak pár millió forint foglalót kell letenni érte. Nyilván, hitel nélkül így sem egyszerű a lakásvásárlás, de míg felépül, addig még bőven van idő még gyűjteni és felmérni a lehetőségeket. Ha pedig meggondolnák magukat könnyűszerrel el is adhatják. Persze ez a folyamat egy kicsit bonyolultabb, és nyilván meg van a hátránya. Például az, hogy egy olyan lakásért fizet ilyen esetben az ember, amit csak papíron, rajzokon látott. Illetve, még az is problémás, hogy nagyon ritka, hogy ezek a beruházások az előre megszabott időre kész lesznek. Mivel építkezésről van szó, gyakran fordulnak elő csúszások. A barátaim esetében is így történt, már kétszer tolták ki a beköltözés lehetséges dátumát, de bíznak benne, hogy hamarosan birtokba vehetik a saját lakásukat. Szóval ezzel csak azt akartam mondani, hogy nekem is egy új ötletet adtak, és én is elkezdtem nézelődni ilyen lakások után. Találtam is egyet, ami azért keltette fel a figyelmemet leginkább, mert lehetőség van napelemek használatára is.

Ezért egy kicsit alaposabban is elkezdtem utána olvasni a témának, így kerültem a sporoljnapelemmel.hu weboldalára. Ez egy napelemek telepítésével foglalkozó cégnek, pontosabban a Pentele Solar Kft.-nek a weboldala. Azt kétséget kizáróan elmondhatom, hogy nagyon otthon vannak ebben a témában, és hogy valóban értik a dolgukat. Ezt arra alapozom, hogy a weboldal meglehetősen informatív, sok hasznos információt lehet olvasni a napelemekről, ráadásul teljesen közérthetően is fogalmaznak.

Az itt való olvasgatásnak köszönhetően én is kicsit okosabb lettem, már ami a napelemeket illeti. Megtudtam, hogy léteznek az úgynevezett napelem inverterek, amik nélkül a rendszer gyakorlatilag működésképtelen lenne. A napelem inverterek tulajdonképpen egyfajta „átalakítóként” működnek, vagyis, a napenergia ezeknek a segítségével alakul át árammá. Tudom, az én megfogalmazásom sem túl szakszerű, de azt hiszem, így elég jól érthető.

De szerencsére nem kell ám mélyen beleásni magunkat a napelemes rendszerek működésébe, mert egyfelől ezt a bizonyos invertert sem mi választjuk ki, ahogyan a napelemeket sem mi szereljük fel. Persze, én amondó vagyok, hogy nem árt, ha ismerjük a háztartásunkban működő rendszerek alapelveit, de nem kell szakértőknek lennünk, mert szerencsére vannak már nagyon profi, hozzáértő emberek és vállalkozások is, mint például a fentebb említett Pentele Solar Kft. is. Ugyanis ők nem csak elméleti szakértői a napelemeknek. A weboldalukon is található egy ajánlatkérő űrlap. Természetesen meg kell adni az elérhetőségeket, amin keresztül fel tudják venni velünk a kapcsolatot. Illetve van még egy számomra nagyon meglepő adat, amit meg kell adni. Ez pedig nem más, mint az éves áramfogyasztás mértéke. Ezt meg lehet adni forintban, de kilowatt/órában is. Ez engem csak azért lepett meg, mert pusztán ennyi adatra van szükség ahhoz, hogy ki tudják számolni és meg tudják tervezni, hogy hány darab, illetve mekkora napelemekre van szükség ahhoz, hogy az érintett háztartást el tudja látni árammal. Természetesen, nem csak ennyiből áll a dolog, hiszen ennek win-win helyzetnek kell lennie, így minden felmerülő kétséget, kérést, kérdést érdemes átbeszélni.

Ebből pedig már biztosan kiderült mindenki számára, hogy egy napelemes rendszer kiépítése nem egy előre meghatározott árlista alapján történik, az árszabás minden esetben egyedi, hiszen egyedi tényezőkön alapszik és múlik. Ennek tehát nincs fix ára, hiszen az függ attól, hogy hová, mekkora, hány darab, illetve milyen típusú napelemekre van szükség. Tehát az ár mindig csak a pontos tervezet elkészülte után kerül megállapításra.

Egyébként én személy szerint nagyon örülök annak, hogy egyre nagyobb „divat” a megújuló energiák használata. Nekem ez ilyen kettő az egyben kategória, hiszen így egyfelől a környezetünkért is teszünk, illetve a pénztárcánk barátai is lehetünk. Ugyanis a már említett honlapon is olvastam, hogy komoly spórolási lehetőséget is nyújt egy napelemes rendszer kiépítése. Persze ennek felépítése milliós tétel, tehát nagy ráfordítást igényel, viszont már a kiépítéstől számítva spórolhatunk vele. Természetesen kell pár év, hogy ez a spórolás valóban spórolás legyen, vagyis, hogy teljesen megtérüljön a befektetett összeg, de ha ez megtörtént, akkor már valóban, a szó szoros értelmében vett spórolásról beszélhetünk. Emlékeim szerint körülbelül 10 év alatt térül meg teljesen egy ilyen befektetés. Bár még fiatal vagyok, de egyből az jutott eszembe, hogy – ezután a 10 év után – minden hónapban félre tudnám tenni azt az összeget, amit számlára költenék, és majd a nyugdíjas éveimben akár elmehetek egy jó kis óceánjáróval egy világkörüli útra, pont, ahogyan a szüleimnek képzelem. Mert hát, legyünk őszinték, ki tudja, hogy az én generációmnak mennyi lesz a nyugdíja, ha lesz egyáltalán, és hát pár milliócska sose rossz.

De visszatérve a cégre: ők maguk is forgalmaznak napelemeket, mégpedig a Sharp Solar napelemeit. És itt jön egy újabb nagyon meglepő információ – legalábbis számomra -, ez a gyártó ugyanis 25 éves garanciát vállal a napelemek paneljeire. Ez a garancia azt jelenti, hogy ennyi idő elteltével is tökéletesen fognak működni a napelemek, és legalább 80%-os teljesítménnyel. Ha valamilyen oknál fogva mégsem így lenne, akkor is, a hátunk mögött tudhatunk több, mint egy évtizednyi spórolást. Egyébként, a napelem invertekre is van garancia minden esetben, hiszen mégiscsak egy nagyon fontos alkatrészről beszélünk. A honlapon olvasottak szerint ez általában öt év garanciát jelent, de ez igény szerint meghosszabbítható akár tizenöt évre is.

napelem inverterek