Szabó úr, a villám

A vőlegényemmel, Mátéval még az egyetem alatt ismerkedtem meg. Igazán filmbe illő a mi történetünk. Tudjátok, amikor a pad másik végéből rád mosolyog valaki és rögtön beleszeretsz. A suli után össze is költöztünk. Mivel az egyetem mellett mindketten dolgoztunk, össze tudtunk spórolni egy kis lakásra a külvárosban. Igaz, nem volt egy kacsalábon forgó palota, de az első lakásnak igazán megfelelt. Legalábbis akkor úgy hittük. Sajnos nem volt épp a legjobb környék és már maga az épület sem volt a legújabb. Ezzel nem is lett volna gond, szeretjük a retrót de mindennek megvan a határa. A nyílászárók már nagyon régiek voltak és a szigetelés is hagyott némi kívánni valót maga után, de sajnos ezeknek a felújítására nem volt már pénzünk. Ezért télen mindig maxon ment a fűtés, így szerintem mondanom sem kell, a rezsi költségünk az egekben volt.

Elhatároztuk, hogy a félretett pénzt már nem a felújításra fogjuk elkölteni, mert amúgy is szeretnénk egy nagyobb lakást, hiszen lassan érkezik az első kisbabánk. Időközben kiderült, hogy ennek a lakásnak az energetikai besorolása éppen hogy elérte a „CC” minősítést, vagyis a korszerűt. Ekkor azt is eldöntöttük, hogy mivel szeretnénk a kislányunkat minél jobb körülmények között felnevelni ezért a következő lakásnál nagyon figyelni fogunk, hogy milyen energetikai besorolást kap.

https://www.e-tanusitas.eu/

Nem sokkal később találtunk egy egészen ígéretes kis lakást, egy nem rég épült lakóparkban. Kívül-belül igazán szép volt, de mielőtt bármit is lefixáltunk volna, szerettük volna látni az energetikai tanúsítványát, tanulva a korábbi hibából. Az akkori tulaj elképesztően jó fej volt, mondta, hogy ezen ne múljon, és ne kezdjünk keresni mást, holnapra megszerzi a papírokat. Csodálkoztunk, hogy mégis hogy lehet valaki ennyire gyors. Igaz, hogy 2020-at írunk és már klasszisokkal gyorsabb és kényelmesebb minden ügyintézés, de vannak még kivételek. Ekkor mutatta nekünk a https://www.e-tanusitas.eu/ weboldalt. Már a kezdőlap megnyerő volt, nagyon szép és letisztult kép tárult elénk. Nagy, vastag betűkkel hirdették, hogy a felmérést követően akár már 24 órán belül, de ha nagyon sürgős, akkor 12 órán belül hozzájuthatunk a kért adatokhoz. Szabó úr – a tulaj – még ott előttünk felhívta őket, és kért is egy időpontot a személyes felmérésre. Hihetetlen, de másnapra már kapott is, pedig vidékiek vagyunk, de mivel ennek a cégnek országos lefedettsége van, egyáltalán nem jelentett ez gondot. Meg is beszéltük, hogy nyugodtan mi is itt lehetünk, amikor jön a szakember. Nem akartam ennyire kukacoskodónak tűnni, de mivel láttam, hogy a tulajt egyáltalán nem feszélyezi a helyzet, végül úgy döntöttünk, hogy eljövünk, legalább látjuk hogyan is zajlik egy ilyen. A megbeszélt időpont előtt már 15 perccel megérkeztünk, Szabó úr pedig már finom krémes cappuccinoval várt minket (hál’ istennek napi egy még engedélyezett így a terhesség alatt). A szaki óramű pontossággal 2-kor már csöngetett is. Miután Szabó úr őt is megkínálta egy csésze kávéval, hozott is egy paksamétát, amiből elővette az ingatlan helyrajzi számát, alaprajzát és műszaki rajzát. Ezek ugyanis nagyban megkönnyítik a munkát. Időközben kiderült, hogy ez a cég már korábban járt itt, de mivel időközben a lakóközösség újra szigeteltette az épületet, szükség volt egy újabb felmérésre. Mert igaz, hogy a https://www.e-tanusitas.eu/ 10 évre érvényes papírt ad ki, de ha ilyen nagy volumenű változtatások történnek, ami befolyásolja az energiafelhasználást, akkor az előtte készült tanúsítvány érvényét veszti.

A szakember nagyon gyorsan és precízen végezte a munkáját. Nagyon sok minden mellett megvizsgálta a nyílászárók és azok tájolását, a fűtési rendszert és a melegvízellátó rendszert is. A felmérést követően megbeszéltük, hogy elég lesz nekünk a 24 órás időintervallum, azért nem hajt a tatár és mivel lehetőség volt rá, e-mailben kértük a posta helyett, mert szeretjük az ilyen egyszerű és kényelmes megoldásokat. Másnap Szabó úr továbbította is a kapott eredményeket és boldogan konstatáltunk, hogy álmaink otthona bizony az „AA+” besorolást érte, ami azt jelenti, hogy kiemelkedően nagy az energiahatékonysága.

Azóta már beköltöztünk, a rezsi miatt már egyikünk feje se fáj és Lili szobája is csak arra vár, hogy a kislányunk megérkezzen és elfoglalja!