Végre kertes ház, végre napelem

Nem is olyan rég költöztünk kertes házba. Nekem már régi álmom volt, hogy a panelből ki tudjunk végre szabadulni, én falun nőttem fel, hatalmas kert tartozik a szüleim házához, mindig volt virágoskert, veteményes, nekem pedig ez nagyon hiányzott, miután Budapestre költöztem az egyetem alatt, és végül a munkám meg a férjem miatt itt ragadtam.

Már évek óta gondolkodtunk abban, hogy szeretnénk egy kertes házat, de nem akartunk hitelt felvenni miatta, ehhez főleg én ragaszkodtam. A férjemnek van egy nagyon kedves nagymamája, aki tavaly azzal keresett fel minket, hogy nagyon szeretné, ha lakást cserélnénk. Neki ugyanis kertes háza van, de a telek már túl nagy neki, nem tudja rendesen gondozni, kényelmesebben tudna élni egy panellakásban. Némi gondolkodás után elfogadtuk az ajánlatát. Mivel azonban maradt így némi pénzünk abból, amit eredetileg a házvásárlásra tettünk félre, úgy határoztunk, hogy napelemes rendszert telepítünk belőle a házra.

Igazából nem is teketóriáztunk sokat, már régebben hallottunk egy cégről, amelyik napelemes rendszerek telepítésével foglalkozik, így azonnal rá is kerestünk a weboldalukra, hogy azért picit többet megtudjunk a napelemekről. A férjemnél én picit jobban értek hozzá, engem az érdekelt, hogy milyen teljesítményű rendszerre lesz szükségünk, ettől függ ugye az ára és a mérete. Ha jól tudom, egy átlag háztartásnak egy 3 kw napelemes rendszer bőven elég, és nem gondolom, hogy mi kilógnánk az átlagból ebben a tekintetben.

Egy nagyon informatív cikk elolvasása után, melyet a napelempalyazatok.hu oldalon találtunk, megtudtuk, hogy tulajdonképpen mit is jelent pontosan a 3 kw napelemes rendszer.

Ami viszont jóval fontosabb volt, hogy a napelemes rendszer kiválasztásakor érdemes a jövőre is gondolni. Hiszen lehet, hogy ma még bőven elegendő nekünk a 3 kw napelemes rendszer, de ha tervezünk gyerekeket vállalni, amit tervezünk, esetleg a férjem, aki informatikus, otthonról kezd dolgozni, lehet, hogy nem lesz elég a 3 kw-os napelemes rendszer. Mindenesetre, mivel egyikünk sem szakember, végül abbahagytuk a találgatást, inkább felvettük a kapcsolatot a Pentele Solarral.

A beszélt időpontra ki is jött a szakemberük a helyszíni felmérésre, és végül abban is maradtunk vele, hogy inkább egy 5 kw-os napelemes rendszert szeretnénk, ennek fényében készítették el az árajánlatot végül. Mivel ez még pontosan belefért a keretünkbe, gondolkodás nélkül fogadtuk el. Már néhány hónapja üzemel is a napelemes rendszerünk, nagyon meg vagyunk elégedve vele. Sőt, azóta már a gyerek is útban van… ?